Blog

Aansluiting op elektriciteitsnet

Hoe sluit ik mijn woning aan op het elektriciteitsnet?

In dit artikel gaan we kort alle stappen ( van werf tot nieuwbouw woning ) overlopen vooraleer de elektrische installatie van jouw woning aangesloten kan worden op het distributienet.

Werfaansluiting of de voorlopige aansluiting

Vooraleer we kunnen spreken van een nieuwbouwwoning is er altijd voorafgaand een bouwwerf waar er ook nood is aan elektriciteit. Dit wordt in de meeste gevallen opgelost door de plaatsing van een werfkast of werfinstallatie. Hieronder verstaan we een afsluitbare kast met een stroommeter en elektriciteitsaansluiting.

Je kan natuurlijk altijd opteren voor een gemakkelijkere en tevens goedkopere oplossing door stroom af te nemen van omliggende geburen. Het verbruik kan bijgehouden worden door middel van een verbruiksmeter te voorzien.

Het plaatsen van de werfkast is de eerste stap, hierna dien je een voorlopige aansluiting van je werfkast aan te vragen bij je distributienetbeheerder. Bij deze aanvraag wordt de aanvraag voor je definitieve aansluiting reeds besproken. De aansluiting ( toevoerkabel ) wordt het huis binnen getrokken via een aansluitbocht die in de fundering geplaatst wordt.

Plaatsing van de aansluitbocht in de fundering

Een typische aansluitbocht bestaat uit vijf pvc buizen voor het binnentrekken van alle nutsvoorzieningen :

  • aardgas
  • water
  • televisie en internet
  • telefonie
  • elektriciteit

Deze pvc buizen steken uit boven de fundering en boven de vloerplaat.

Aanvraag van de definitieve aansluiting

Deze aanvraag dien je in bij de netbeheerder, afhankelijk van jouw regio kan deze verschillend zijn. Om de aanvraag te verifiëren zal er een controleur langskomen om de elektrische installatie te keuren volgens het AREI. Indien je een positief keuringsverslag krijgt, zal zowel de teller als de toevoerkabel aangesloten worden.

Op je aanvraag moet je een keuze maken tussen een eenfasige aansluiting( 2 draden) of driefasige aansluitkabel ( 4 draden ). Jouw keuze is afhankelijk van het aantal verbruikers je in de toekomst zou aansluiten. Een standaard gezinswoning heeft voldoende met een monofase of eenfasige aansluiting. Het is namelijk duurder voor een driefasige aansluiting.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *