Blog

Hoe groot moet mijn verdeelkast zijn?

Hoe bepaal ik de grootte van mijn elektriciteitskast?

Het is op basis van het ééndraadsschema of het grondschema dat het aantal modulaire elementen bepaald wordt die in de verdeelkast komen. De grootte van de verdeelkast wordt berekend door de totale breedte van alle modules + enige reserveruimte. Bij de keuze van een verdeelkast dien je rekening te houden met voldoende reserveruimte voor bijkomende modules in de toekomst.

Voorbeeldtoepassing

In het onderstaande schema geven we je een standaard voorbeeld van een kleine gezinswoning:

Toestel Aantal Modulebreedte Totaal
Differentieel 300 mA 1 4 4
Differtentieel 30 mA 1 4 4
Tweepolige automaat 6A 1 2 2
Tweepolige automaat 16A 5 2 10
Tweepolige automaat 20A 11 2 22
Vierpolige automaat 25A 1 4 4
Beltransfo 1 2 2
Aardingsklem 2 1 2
 
Totaal 50

 

Elke verdeelkast bestaat uit één of meerdere rijen die op hun buurt plaats kunnen geven aan 12, 14, 16 of 18 modules afhankelijk van het type en merk van de verdeelkast. In bovenstaat voorbeeld is er nood aan een elektriciteitskast met ruimte voor 50 modules + reserveruimte. Er zijn verschillende combinaties mogelijk: verdeelkast met  4 rijen x 18 modules per rij = 72 modules. Er dient altijd rekening gehouden worden met de kostprijs, hoe groter de verdeelkast, hoe hoger de aankoopprijs.

Het is aan de eigenaar om uiteindelijk te beslissen hoeveel reserveruimte er voorzien moet worden voor toekomstige uitbreidingen zoals:

– tuinverlichting

– contactdozen voor elektrische gereedschap

– elektriciteitsvoorzieningen in een tuinhuis

– elektrische poort

– parlofoon / videofoon

– …

Tip!

Alle ongebruikte openingen ( lege modules ) dienen opgevuld te worden met een afdekstrip. Doe je dit niet dan zal je geen positief keuringsattest bekomen en zal je de lege modules toch moeten afdekken en een herkeuring inplannen. Dit is een vaak voorkomende inbreuk die gemakkelijk vermeden en op een goedkope manier vermeden kan worden.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *